Ontruimingsplan
Een belangrijk onderdeel van veiligheid is een ontruimingsplan. In een ontruimingsplan staat beschreven hoe werknemers en aanwezige personen op een gestructureerde manier het bedrijfsgebouw kunnen verlaten in geval van een ontruiming.
Een calamiteit is onvoorspelbaar. Je weet van te voren nooit wanneer het alarmsignaal af gaat. Succesvol ontruimen is dan belangrijk. Dit doe je door alle aanwezige personen in het bedrijf naar een veilige plaats te begeleiden.
Wanneer wordt jouw bedrijf ontruimd? Bedrijven hebben verschillende redenen om te ontruimen: alarmsignaal, brand, stroomuitval, gaslekkage, bommelding, extreme weersomstandigheden of specifieke bedrijfsomstandigheden.
Een ontruimingsplan is specifiek voor een bedrijfsgebouw geschreven en is altijd maatwerk. Als je bedrijfsgebouw een brandmeldinstallatie (BMI) heeft, is een ontruimingsplan verplicht.
Het ontruimingsplan moet worden opgesteld volgens de NEN 8112 richtlijnen voor gebouwen. Er wordt beschreven wie er tijdens een ontruiming taken uitvoert. Daarnaast worden de taken en hulpverlenende functies nauwkeurig beschreven.
Standaard worden de volgende punten opgenomen in een ontruimingsplan.
- Interne- en externe alarmering
- Gebouw-, installatie-, en organisatiegegevens
- Ontruimingsplattegronden en situatietekeningen
Wanneer we een ontruimingsplan voor jou bedrijf maken, komt onze deskundige veiligheidsadviseur langs voor een rondgang door het bedrijfsgebouw. Hoe ziet het bedrijfsgebouw eruit? Waar zijn de hulpmiddelen? Vervolgens wordt er ook besproken hoe de BHV is georganiseerd. Wanneer wordt het bedrijf ontruimd? Wat zijn de ontruimingsprocedures?
Aandachtspunten
Bij een ontruiming zijn verschillende aandachtspunten: vluchtroutes, nooduitgangen en verzamelplaatsen. Deze aandachtspunten helpen om zo snel mogelijk op een veilige plaats te komen.
Ontruimingsoefening
Het doel van ontruimen is om alle aanwezige personen van een gevaarlijke omgeving naar een veilige omgeving te begeleiden. Hoe deze personen zich gedragen is bepalend voor een succesvolle ontruiming. Het is lastig te voorspellen wat er gaat gebeuren als het alarmsignaal af gaat. Dit is precies de reden waarom het oefenen van een ontruiming belangrijk is. Met een ontruimingsoefening test je het ontruimingsplan. Zo ervaar je of het theoretische ontruimingsplan in de praktijk ook werkt.
Vraag een ontruimingsplan aan
Wil je een ontruimingsplan laten opstellen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Heb je een vraag?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen pagina of neem contact op. We helpen je graag!
Telefoonnummer: 024 - 371 75 65
E-mail: info@kompasveiligheidsgroep.nl