Skip to main content

Samen verantwoordelijk voor veiligheid op het werk

Veiligheid

Veiligheid op het werk

Veiligheid op het werk. Daar ben je samen verantwoordelijk voor. Een goed ontwikkeld veiligheidsbewustzijn voorkomt ongelukken, calamiteiten en ziekteverzuim. Het draagt bij aan een fijne werksfeer. Dat merken je werknemers en dat merk jij. Want in een gezond bedrijf zijn werknemers positiever, productiever en worden minder kosten gemaakt door ziekteverzuim. Veilig en gezond werken is belangrijk voor iedereen!

Specifieke veiligheidsrisico’s

Hoe je de veiligheid organiseert hangt af van de specifieke veiligheidsrisico’s in jouw bedrijf. Komen je werknemers in aanraking met gevaarlijke stoffen of hoge geluidsniveaus? Worden werknemers fysiek belast? Of wordt er gewerkt op hoogte? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers weten hoe je veilig werkt onder deze arbeidsomstandigheden. 

Brandmeldinstallatie

Het doel van een BMI (brandmeldinstallatie) is het vroegtijdig ontdekken, lokaliseren en signaleren van een beginnende brand. Een BMI stuurt een signaal naar alarmsystemen, brandbeveiligingsinstallaties, automatische blusinstallaties of de brandweer. De interne BHV organisatie wordt gewaarschuwd en alle noodzakelijke brandveiligheidsvoorzieningen worden geactiveerd. BHV’ers kunnen werknemers en andere aanwezige personen in veiligheid brengen.

Om te bepalen of een BMI wettelijk verplicht is, wordt als eerste gekeken naar de gebruiksfunctie, oppervlakte en hoogte van je bedrijfsgebouw. Of je een BMI nodig hebt, hangt dus af van de situatie in je bedrijf. Alle informatie over een BMI staat in het Bouwbesluit 12.

Ontruimingsoefening

Het doel van ontruimen is om alle aanwezige personen van een gevaarlijke omgeving naar een veilige omgeving te begeleiden. Hoe deze personen zich gedragen is bepalend voor een succesvolle ontruiming. Het is lastig te voorspellen wat er gaat gebeuren als het alarmsignaal af gaat. Dit is precies de reden waarom het oefenen van een ontruiming belangrijk is. Met een ontruimingsoefening test je het ontruimingsplan. Zo ervaar je of het theoretische ontruimingsplan in de praktijk ook werkt. Inzicht in de tekortkomingen maken het mogelijk om je ontruimingsplan te verbeteren!

Voor de uitvoering van een ontruimingsoefening bestaan verschillende fases. De fases lopen op van praktisch en eenvoudig- tot zeer realistisch en complex uitvoerbaar. Het is raadzaam de ontruimingsoefening jaarlijks met de verschillende fases op te bouwen. Benieuwd naar de verschillende fases? Bekijk de pagina over onze ontruimingsoefening.

Omgaan met agressie

Veiligheid op de werkvloer gaat verder dan de organisatie van BHV. Veilig gedrag is net zo belangrijk. Agressie is helaas steeds vaker aanwezig in onze samenleving. Verbale agressie is een heftige emotie. Soms is het lastig om dit gedrag op een professionele manier onder controle te houden. Als je om kunt gaan met verbale agressie kun je met zelfvertrouwen intimiderende situaties hanteren of voorkomen.

Meest gestelde vragen

De BMI is een brandmeldinstallatie, met als doel het vroegtijdig ontdekken, lokaliseren en signaleren van een beginnende brand.

Om te bepalen of een BMI wettelijk verplicht is, wordt als eerste gekeken naar de gebruiksfunctie, oppervlakte en hoogte van je bedrijfsgebouw. Of je een BMI nodig hebt, hangt af van de situatie.

Alle aanwezige personen van een gevaarlijke naar een veilige omgeving begeleiden.

Met een ontruimingsoefening test je het ontruimingsplan. Als je bedrijfsgebouw een brandmeldinstallatie (BMI) heeft, is een ontruimingsplan verplicht.